Gímszarvas

Hazánk legnagyobb testű vadfaja, az összefüggő erdőségek jellegzetes lakója.

Gímszarvasbika, tehén és borjú

Röviden

A gímszarvas a nagyobb, összefüggő erdőket és a sűrű aljnövényzetű élőhelyeket kedveli. Csoportokban, úgynevezett rudliban él. A bikák nagyobbak a teheneknél, és agancsot viselnek, amelyet minden évben elvetnek, majd újat fejlesztenek.

Hím
bika
Nőstény
tehén
Szaporulat
ünőborjú vagy bikaborjú
Második éves nőivarú
ünő
Második éves bika
nyársas, vagy spíszer

Előfordulás

Az Alföld középső, nyílt területeit leszámítva szinte az egész országban megtalálható. Leginkább a nagy kiterjedésű, vegyes erdőket kedveli.

Megjelenés

Bundája nyáron rövidebb és vörösesbarna, télen hosszabb és sötétebb. Az idősebb bikák nyakán erőteljes, sötét sörény látható.

Életmód és táplálkozás

A tehénrudlit rendszerint egy tapasztalt vezértehén vezeti. Növényevő, kérődző állat: füveket, hajtásokat, rügyeket és erdei magvakat fogyaszt.

Szaporodás

A bőgés általában augusztus végétől októberig tart. A borjak többnyire májusban születnek, fejletten és jellegzetes pettyezett bundával.

Nyoma

Patanyoma viszonylag széles, a paták szélei a csúcsok felé egyenletesen kerekednek. A mellső paták általában kerekdedebbek.