Gímszarvas
Hazánk legnagyobb testű vadfaja, az összefüggő erdőségek jellegzetes lakója.
Röviden
A gímszarvas a nagyobb, összefüggő erdőket és a sűrű aljnövényzetű élőhelyeket kedveli. Csoportokban, úgynevezett rudliban él. A bikák nagyobbak a teheneknél, és agancsot viselnek, amelyet minden évben elvetnek, majd újat fejlesztenek.
- Hím
- bika
- Nőstény
- tehén
- Szaporulat
- ünőborjú vagy bikaborjú
- Második éves nőivarú
- ünő
- Második éves bika
- nyársas, vagy spíszer
Előfordulás
Az Alföld középső, nyílt területeit leszámítva szinte az egész országban megtalálható. Leginkább a nagy kiterjedésű, vegyes erdőket kedveli.
Megjelenés
Bundája nyáron rövidebb és vörösesbarna, télen hosszabb és sötétebb. Az idősebb bikák nyakán erőteljes, sötét sörény látható.
Életmód és táplálkozás
A tehénrudlit rendszerint egy tapasztalt vezértehén vezeti. Növényevő, kérődző állat: füveket, hajtásokat, rügyeket és erdei magvakat fogyaszt.
Szaporodás
A bőgés általában augusztus végétől októberig tart. A borjak többnyire májusban születnek, fejletten és jellegzetes pettyezett bundával.
Nyoma
Patanyoma viszonylag széles, a paták szélei a csúcsok felé egyenletesen kerekednek. A mellső paták általában kerekdedebbek.
